Kenyataan Akhbar Isu Kalimah Allah

PAS Kawasan Tawau memandang berat kenyataan Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Herbert Timbon Lagadan yang menyifatkan jaminan PAS bahawa masyarakat Kristian boleh menggunakan perkataan “Allah” dengan bersyarat tidak lebih umpama “pil racun yang disalut dengan gula dan coklat”.

Adalah malang bagi masyarakat yang beragama di dunia ini kalau dipimpin oleh orang yang terus berprasangka buruk apabila dihulur tangan persahabatan. Sangat  jelas sekali Datuk Herbert tidak tahu apa syaratnya tetapi beliau terus menuduh jaminan itu umpama “pil beracun bersalut gula dan coklat”.

Datuk Herbert sekali lagi menunjukkan kedangkalannya apabila menolak dialog yang ditawarkan oleh PAS Sabah bagi memberi penjelasan berkenaan isu penggunaan kalimah “Allah” ini. Bagaimana  mungkin kita mencari kebenaran kalau kita menolak dialog yang memberi ruang untuk bertukar fikiran dan pendapat secara terus dan tuntas.

Yang peliknya Datuk Herbert boleh selesa dengan sikap Barisan Nasional (BN) yang menghalang penggunaan kalimah “Allah” oleh penganut agama Kristian. Apakah Datuk Herbert mudah terlena dan selesa setelah disumbat dengan gula-ula oleh BN. Gula-gula apakah yang digunakan oleh BN?

PAS tidak akan berputus asa dan menyeru semua masyarakat supaya bersikap lebih terbuka dan lebih bertoleransi  erhadap amalan agama dengan aman dan saling hormat hormat-menghormati. Tawaran PAS untuk berdialog terus erbuka dengan pelbagai isu termasuk penggunaan kalimah “Allah” ini.

Mohamad Husain
Yang Dipertua
PAS Kawasan Tawau
29 Mac 2012

Advertisements

Leave a comment

Filed under PAS, Press Statement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s