Konvensyen IT PAS Sabah, IT Sabah maju setapak ke hadapan

KUALA LUMPUR, 26 Okt – Jabatan IT PAS Negeri Sabah sekali lagi mengambil langkah proaktif dalam usaha menganjurkan Konvensyen IT Negeri Sabah kepada 150 aktivis PAS seluruh Sabah. Konvensyen IT Sabah yang diadakan setiap dua tahun sekali ini adalah untuk memantapkan Jabatan IT PAS Sabah dan penggiat IT PAS di Sabah secara amnya.

Konvensyen yang bermula pada 24 dan 25 Oktober itu turut dianjur bersama oleh Jabatan IT PAS Pusat yang diketuai ketuanya, Zuhaimi Embong dan Harakah yang diwakili Taufek Yahya dan wartawannya Lan Jusoh sebagai moderator program dan bengkel.

Dalam program tersebut, peserta telah dibahagikan kepada 3 modul asas iaitu asas kewartawanan, asas blogger dan asas internet. Dalam modul tersebut, peserta turut diberikan tugasan bagi memantapkan ilmu yang telah disampaikan.

Menurut seorang peserta yang mengikuti modul asas kewartawanan, pengisian dalam konvensyen kali ini amat berguna dan merupakan ‘benda baru’ kepada mereka sebagai penulis muda.

Sebelum konvensyen ini berakhir, ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat, Ahmad Dollah, telah melancarkan ‘blog sahabat blogger Sabah’. Matlamat blog tersebut adalah untuk menghimpunkan blogger seluruh negeri Sabah terutamanya blogger-blogger PAS dalam menyatukan fikrah penulisan berkaitan PAS.

Dalam pada itu, Pengerusi Lajnah ICT PAS Pusat, Ustaz Abdul Ghani Samsudin yang turut sama dalam konvensyen tersebut, berkesempatan untuk melancarkan PAS bagi kawasan Ranau.

Advertisements

Leave a comment

Filed under News

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s